Gradinita de copii are multe jucarii

Stiti intrebarea clasica „Ce ai face daca ai castiga la loto?”

Raspunsul meu este gata pregatit: imi voi deschide o gradinita.

Desi nu sunt mama inca, am destul de multe cunostinte si prieteni care s-au lovit de o problema reala in momentul in care bebe a implinit varsta potrivita pentru a merge la gradinita. Dintr-odata, lista de „TO DO” a fiecarei familii s-a imbogatit cu o noua sarcina: „EA duce copilul la gradinita, EL il aduce acasa”.

Cu siguranta fiecare parinte se simte vinovat ca educatia copilului se transforma intr-un punct pe o lista, alaturi de spalatul vaselor, dusul gunoiului, cumparaturile zilnice, revizia masinii si plata facturilor. Cu siguranta fiecare parinte si-ar dori sa aiba mai mult timp liber. Problema nu are insa o solutie simpla pentru ca:

  • mai toate gradinitele respectabile au program 8:00 – 18:00 (plus-minus 30 de minute) iar sediul este in centrul Bucurestiului
  • mai toate companiile respectabile au program 9:00 – 18:00 iar sediul este la marginea Bucurestiului

Este nevoie asadar de un efort enorm din partea parintilor, aflati in plina ascensiune profesionala, sa isi muleze programul de la serviciu pe programul copilului. Mai ales din partea mamei, proaspat intoarsa in campul muncii, ce isi doreste pe de o parte sa demonstreze ca merita sa fie avansata, chiar si dupa acel an petrecut acasa dar stie, pe de alta parte, ca noua sa prioritate este copilul, starea sa de bine si asigurarea tuturor premiselor pentru un viitor stralucit.

Solutia mea: de ce nu aducem gradinita acolo unde lucreaza mama sau tata?

Sau, cu alte cuvinte, de ce sa nu existe un lant de gradinite in marile centre de business?

gradinita de copii

Avantaj pentru parinti: vei petrece mai mult timp cu copilul tau, chiar daca uneori muncesti si 10 ore zilnic.

  • drumul spre gradinita va coincide cu drumul spre birou; la fel si seara
  • in pauza de pranz poti sa iti vizitezi copilul 15-20 de minute. Puteti lua si masa impreuna 🙂
  • poti discuta saptamanal cu educatoarea, fara niciun drum in plus
  • sedintele cu parintii nu vor mai echivala cu o zi de concediu
  • majoritatea colegilor vor avea copiii inscrisi la aceeasi gradinita. Se nasc asadar subiecte de discutie pe aceeasi tema – sau poate este un punct negativ, nu imi dau inca seama 😛

Ideea gradinitei este de mai mult timp incoltita in sufletul meu pentru ca ador sa stau in preajma copiilor.

Iata un exemplu.

Acum ceva timp am fost invitati la aniversarea fetitei unor prieteni dragi, organizata sub forma unui picnic, in padurea Cernica. Dupa primele 20 de minute am reusit sa adun in jurul meu ~10 copii pana in 7 ani si sa ne distram pe cinste.  Atentie, la petrecere erau invitate „oficial” numai 3 fetite, restul au venit de prin „vecini” :). Am jucat „Tara, tara, vrem ostasi!”, „Batistuta”, „Ratele si vanatorii”. Culmea, desi la un moment dat ma asteptam ca cineva sa se supere si sa strige „Mamiiiiiiiii……uite ce mi-a facut X sau Y”, ne-am inteles cu totii de minune.

Poate ca s-au apropiat asa tare pentru ca nu ma distingeam prea bine dintre ei 🙂 La un moment dat, o fetita chiar m-a intrebat: „Andreea, dar tu esti adult?”

gradinita-de-copii

Ideea ramane: am lipici la copii iar eu, cand sunt in jurul lor, simt ca infloresc 🙂

In plus, este o afacere cu potential.

In nordul Bucurestiului lucreaza aproximativ 100 000 de persoane. Daca presupunem ca macar 1% au cel putin un copil intre 2 si 6 ani, rezulta 1 000 de potentiali cursanti. Asadar, cred ca este imposibil sa nu poti demara usor cu 3 grupe a cate 15 copii.

Am schitat mai jos o simulare a unui P&L, intr-o forma mult simplificata. Calculele sunt pentru startul cu doar 3 grupe, un minim foarte usor de atins.

Venituri lunare: 350 Euro X 45 copii = 15 750 Euro

Cheltuieli lunare: 13 180 Euro

  • Angajati (1 administrator, 3 educatoare, 2-3 profesori „dezvoltare aptitudini”, ingrijitor, paznic) = ~5 500 Euro 
  • Chirie: 12 Euro X 200 mp = 2 400 Euro
  • Mese: 4 euro X 21 zile X 45 copii = 3 780 Euro
  • Alte cheltuieli fixe (materiale didactice, intretinere spatiu, utilitati etc)  1 000 Euro
  • Materiale promotionale: 500 Euro 

Venit brut= 2 570 Euro

Venit brut per copil = 57 Euro

Ducand rationamentul simplu mai departe putem concluziona ca:

  • la un efectiv de 60 copii, profitul brut lunar va fi de 3 420 Euro
  • la un efectiv de 90 copii, profitul brut lunar va fi de 5 130 Euro
  • la un efectiv de 120 copii (2 centre), profitul brut lunar va fi de 6 840 Euro
  • la un efectiv de  180 copii (3 centre), profitul brut lunar va fi de 10 260 Euro

Daca estimam cheltuielile initiale de amenajare a spatiului la ~ 35 000 Euro, putem spune ca dupa 14 luni mica gradinitia va deveni profitabila. Chiar si mai devreme daca proiectul atrage fonduri europene sau subventii de la stat. Desi calculele estimative prezentate mai sus trebuie sustinute cu o simulare in detaliu, sunt foarte sigura ca adevarul nu-i departe.

In plus, se pot obtine contributii chiar de la companiile din marile centre de business pentru ca un astfel de beneficiu reprezinta un factor de scadere a fluctuatiei personalului.

Pe langa proximitatea fata de locul de munca, mai sunt cateva puncte importante ce trebuie neaparat bifate:

  • sa angajezi oameni cu vocatie si dragoste fata de cei mici, educatori cu experienta si recomandari solide
  • sa amenajezi un mediu primitor, eventual cu spatii speciale dedicate unei pauze „cu parintii” 🙂
  • sa oferi cursuri de limbi straine – engleza obligatoriu, plus optionale germana, franceza sau poate chiar mandarina
  • sa ai activivati pentru dezvoltarea aptitudinilor artistice (dans, desen, actorie sau canto) dar si sportive ( de exemplu la inot se poate merge organizat, cu grupa, la un bazin autorizat)
  • sa oferi parintilor un program flexibil

Ce nu imi este foarte clar este cum raspundem la intrebarea „unde ne jucam afara?” .Sunt sigura insa ca se vor gasi spatii cu deschidere pe terasa ce pot fi utilizate pentru astfel de activitati.

Asadar, in final, pentru ca v-am spus ideea mea de suflet, va intreb:

  • v-ar tenta sa va inscrieti copilul la o astfel de gradinita?
  • stiti pe cineva dispus sa investeasca intr-o astfel de afacere 🙂 ?

Astept cu nerabdare parerile voastre.

 

Andreea Palici

Indragostita de marketing, pasionata de analize si de atingerea obiectivelor, cu o personalitate expansiva si o veselie molipsitoare. In timpul liber, sotie si fiica iubitoare.

You may also like...

12 Responses

  1. Stefan spune:

    Poate as investi, dar dupa o analiza mai aprofundata 🙂

    Am sa comentez din perspectiva unui business analyst.

    Avem gradinite in Bucuresti, destul de multe. Succesul unui astfel de business tine, in principiu, de calitatea serviciilor. Asta inseamna personal calificat, conditii de igiena, spatiu si utilitati, echipamente de joaca, furnizori pentru servicii de catering si servicii de curatenie si spalat.

    Responsabilitatea de a avea grija ~9 ore/zi de un copil implica obligatoriu:
    + echipamente de joaca (interior/exterior)
    + loc de joaca (interior/exterior)
    + sala de mese (+bucatarie) pentru micul dejun si pranz (~2-3 mese pe zi)
    + dormitor (dotat corespunzator)

    Personal, ca businessul sa se poata lansa, consider ca ar fi nevoie si de un modul de „maternitate”, pentru copiii din jurul varstei de 1an, care necesita mai multa atentie. Asta pentru ca vreau sa-i aduc pe parinti cat mai repede la mine sa vada ca ii pot ajuta, altfel risc sa ajunga in alta parte si greu ii voi intoarce.

    In plus, ca parintii sa observe calitatea serviciilor de la intrarea pe usa, la interviuri trebuie sa vada foarte multa atentie, ceea ce nu se obtine cu mai mult de 4-8 copii pe ingrijitor/educator si un sistem de activitati bine implementat.

    La inceput, pana se acumuleaza experienta (in special de top management), as vedea 5 copii pe ingrijitor/educator si un angajat care sa suplimenteze celelalte activitati (curatenie, bucatarie etc).

    De fiecare data, eu calculez investitia in cheltuielile pentru amenajare plus 3-6 luni de activitate cu profit 0. Dar si cu atentie la toate aspectele si detaliile problemei. Astfel, consider 35000€ ca fiind un buget minim pentru inceput.

    Nota personala:
    Un astfel de proiect necesita extrem de multa pregatire/cunoastere a tuturor nevoilor unui copil, dintre care unele se percep doar in postura de parinte capabil. Copiii fac nazuri si sunt pretentiosi, mai ales cand dai peste parinti mediocri. Sfatul meu? Cum nu esti mama, va trebui sa ai ca mana dreapta o femeie (calificata in domeniu) care stie treaba asta bine.

    Mult succes,

    Stefan Cantacuz

    • Buna, Stefan!Multumesc frumos pentru comentariul detaliat! Stiu ca sunt multe aspecte de pus la punct iar cel mai important, intr-un astfel de mic business, cred ca este experienta personala. Asa ca, cel mai probabil, voi mai astepta putin pentru a construi un plan de business concret 🙂 Ideea a pornit de la o nevoie reala a cunostintelor ce au copii deja si lucreaza prin marile companii cu sediul prin zgarie-norii Bucurestiului. Avand in vedere ca nevoia exista, sunt increzatoare ca succesul nu se va lasa asteptat in conditiile in care voi reusi sa indeplinesc doleantele parintilor in materie de hrana, dotari ale spatiului si educatie a celor mici. Cred ca pretentiile acestea nu sunt chiar atat de greu de indeplinit (uneori as putea spune, usor de pacalit 😛 ) iar punctul de diferentiere, proximitatea, poate reprezenta un avantaj major:) Multumesc inca odata pentru ca ai parcurs articolul si pentru impartasirea opiniei, de altfel pertinenta.

      • Stefan spune:

        Știu un caz unde educatoarele serveau micuții cu supă la plic. Din păcate țineau la serviciul lor și nu puteau comenta, iar ”șefa” era foarte mandră de scurtătura găsită.

        Ca un plus la „pretențiile” părinților, de când am văzut asta, eu personal, vreau supraveghere video non-stop cu acces la camere din www.

        • 🙂 vaaaaaaaiii, m-am exprimat gresit! Departe de mine gandul de a nu oferi cele mai bune servicii pentru copii. In orice afacere, daca nu iti setezi ca obiectiv sa oferi servicii / produse clientilor tai la aceeasi standarde cum ti le-ai dori pentru familia ta, cred ca sansele de a reusi, cel putin pe termen lung, sunt mult diminuate. Cand am spus ca sunt usor de pacalit m-am referit la faptul ca uneori parintii sunt foarte impresionati de anumite dotari / meniuri sofisticate / jucarii de ultima generatie sau mai stiu eu ce minuni ce nu aduc un plus neaparat pentru copil. Imi pare rau daca s-a inteles gresit 🙂 Si da, camerele video sunt un „must” (la gradi dar si acasa, cu bona – am auzit multe povesti horor)

  2. Flori spune:

    Mi se pare o idee foarte buna, si pe mine ma bate de multa vreme acest gand. Ca orice idee foarte buna, acum, fiind posesoare de copil cred ca este foarte greu de pus in practica si voi explica de ce, iti spun lucrurile la care eu nu am gasit raspuns:

    1. calculul facut de tine nu este tocmai conform cu realitatea, in sensul ca pentru o taxa de 1.600 de lei pe luna, si conditiile trebuie sa fie asemanatoare cu cele ale pietei – vei avea nevoie de 1 ingrijitor pe fiecare grupa, daca vei dori grupa mini/baby de copii sub 1 an, vei avea nevoie chiar si de 2-3 ingrijitoare pe grupa respectiva;
    2. marea problema in spatiile de birouri, eu trec zilnic pe langa o gradinita din pipera la parterul unui ansamblu rezidential, este ca nu vei avea posibilitatea sa deschizi geamuri, gradinita aceea sta cu usile de la clasa practic deschise, oprite cu un scaun pentru a intra niste aer curat;
    3. ar mai fi mancarea, sunt foarte multi parinti, ma numar printre ei, pentru care criteriul mancare gatita in gradinita este criteriu de selectie, motivul este ca daca nu ai un copil mancacios, o gradinita care are mancare livrata prin sistem catering nu va avea ce sa ii dea copilului sa manance in cazul in care nu doreste sa manance ce i se ofera si sa nu ramana flamand;
    4. ceea ce ai spus si tu mai jos, locurile de iesit afara, practic nu vei avea curte, iar singurul lucru pe care il vei putea face este sa amenajezi tu o bucatica mica de terasa, sau sa ii scoti la plimbare prin parcul de business, care sincer nu mi se pare o idee foarte buna – acum, referindu-ma tot la gradinita respectiva, in fiecare dupa-amiaza copii aceia stateau in clase, in timp ce baietelul meu de cand s-a incalzit intra in sediu doar la masa de paranz si pentru somn, in restul timpului stau afara, mananca afara, se joaca, fac activitati.
    5. legat de timpul petrecut cu copilul in timpul orelor de program sa stii ca nu este un avantaj faptul ca te mai duci sa il vezi, la pranz sau oricand, este foarte greu si pentru el sa te vada ca pleci din nou, ca sa nu mai zic de alti copii acre gestioneaza destul de greu acest lucru, si numai la vederea altor parinti incep sa planga; si acum ca o mama denaturata ce sunt, acele ore de la servici e oarecum un respiro si pentru mine ca parinte de incarcare a bateriilor pentru dupa-amiaza cand trebuie sa fiu 100% acolo pentru copilul meu.

    Nu stiu cum ar putea fi pusa in practica, mie mi s-a intaparit din filmele americane, in care am vazut ca orice institutie care se respecta aveau daycare la parter cu program non-stop chiar pentru cei care aveau un astfel de tip de servici.

    Eu sper sa iti iasa, si daca ai nevoie de ajutor, zi-mi, chiar daca pare ca sunt Gica contra, nu e neaparat asa, doar ma gandesc la probleme care pot aparea.

    • Multumesc, Flori pentru comentariul constructiv. Experienta unei mame este de luat in seama 🙂 Am retinut (nu esti singura ce a mentionat) importanta mancarii gatite, asadar va trebui sa adaug si o bucatarie plus personalul aferent in viitorul plan de business. Referitor la spatiul de joaca, cel mai probabil sunt cateva cladiri (preferabil nu cu fatada stradala) ce ofera posibilitatea de amenajare a unui loc de joaca in aer liber – ramane sa prospectez piata.
      Sigur ca exista optiunea de a nu vizita copilul la pranz (sau in alta pauza) insa avantajul competitiv ce mi-as dori sa-l promovez este proximitatea fata de locul de munca al parintilor (pentru cei ce isi transforma viata intr-o alergatura continua intre gradinita si serviciu).

      • Stefan spune:

        @Andreea,

        Singurul avantaj competitiv ce implica proximitatea, este un Lanț de Grădinițe a.i. sa-mi pot alege eu locația avantajoasa.

        Acum, sincer, când am început sa citesc articolul tău, m-am gândit ca vei spune ceva de `Gradinita On The Fly`, adică o mini-grădiniță în interiorul companiilor mari sau foarte mari. Situație în care tu vei veni cu personalul tău și vei implementa, cu ajutorul angajatorului (musai sa obtii sprijinul si acordul lui), toate cele necesare, iar părinții (angajații) își pot vizita copiii în orice moment sau doar în pauze, în funcție de caz. 😛

        • @Stefan, tu ai copii? In cercul meu de prieteni, cei care sunt parinti, au luat foarte greu decizia de a duce copilul la gradinita X sau Y . In primul rand, din lipsa unor surse credibile de informare si a parerilor contradictorii de pe diverse forumuri 🙂 Asta daca nu vorbim de pretentii gen Olga Gudynn. Chiar si in cadrul unui lant de gradinite, parerile despre diversele centre sunt atat de diferite incat totul se transforma intr-o loterie iar parintii au in permanenta un sentiment de teama fata de alegerea facuta, la care se adauga frustrarile generate de lipsa de timp. Asadar, proximitatea fata de locul de munca imi surade foarte tare. Este foarte similar conceptul descris de mine cu ce ai spus tu insa nu vad de ce sa ma limitez doar la o anumita companie (fie ea si foarte mare). As lua in calcul complexul de firme – de exemplu Iride Bussines Park sau West Gate sau Sky Tower.

    • Stefan spune:

      @Flori,

      Nici nu se pune problema de bloc. Singura soluție acceptabila este o casa cu gradina spațioasă. Chiria poate fi cam mare, dar asta este minimul necesar pentru o grădiniță.

      • Flori spune:

        @Stefan

        Da, exact asta ziceam si eu, numai ca in zona Pipera langa centrele de business e putin mai greu cu vila. Si din ceea ce am inteles de la Andreea, ideea era sa deschizi exact langa centrele de business, ca sa nu fii nevoit de exemplu sa mergi si pe dimitrie pompei si pe fabrica de glucoza, ceea ce ar insemna almost 2 ore dimineata sau dupa-amiaza.

        De-asta spuneam si eu ca asta mi se pare cel mai greu, spatiul exterior si expunerea copiilor la activitati in aer liber, dar sunt sigura ca solutii s-ar gasi, nu le vad eu, dar cumva trebuie sa fie o cale.

  3. ps spune:

    Am vorbit cu un prieten care lucrează pe lângă stația de metrou Pipera și mi-a zis că știe deja două grădinițe în zonă (probabil mai sunt și altele). Eu știu că există și grădinița, școala și liceul ITA Wegman tot prin zonă.

    Pe lângă cheltuielile de mai sus cred că mai trebuie ținut cont și de șpăgile pentru diferite avize și autorizații.

    Totuși tind să cred că bătaia de cap este destul de mare pentru un astfel de business iar potențialul de creștere este destul de limitat.

    • 🙂 Este bine ca se dezvolta piata si ca avem concurenta. Pana vom castiga la loto (poate ar fi bine sa incep sa joc :P)probabil vor fi multe alte gradinite infiintate si va trebui sa venim cu ceva cu totul inedit in intampinarea nevoilor micilor consumatori. Pentru ca stiu ca ai dreptate in privinta potentialului de crestere, tin aceasta idee ca fiind „pentru sufletul meu”, un eventual „side-business”. In privinta spagilor insa as vrea sa te contrazic peste cativa ani (deocamdata ma abtin, dar stiu ca exista potential 😉 )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.