Arta de a face fata esecului

Cele mai multe clipe din viata unui om sunt caracterizate prin normalitate. Nimic spectaculos, nimic iesit din comun se intampla zilnic.

Proiectele au rezultate conform asteptarilor, rata de conversie este peste pragul minim, numarul vizitatorilor este in usoara crestere, CTR-ul este in media ultimelor luni, vanzarile respecta sezonalitatea preconizata, ROI-ul este acceptabil, relatia cu prietena / prietenul evolueaza, parintii sunt bine si de abia astepti sa savurezi un pahar de vin la masa cu cei dragi.

Pe scurt, indicatorii vietii tale se incadreaza in valorile normale. Pana si lista cu „de imbunatatit” este bine pusa in sertar.

Dincolo de aceste momente banale, mai apar si situatii extraordinare, rasunatoare, reflectii are unor actiuni de succes sau dimpotriva. Daca sa facem fata normalului ne descurcam, in fata succesului sau esecului, dupa caz, avem cele mai ciudate reactii. Ne fasticim, nu mai suntem noi, iesim din zona de confort, dezvoltam sentimente contradictorii, ne transformam.

fa-fata-esecului

Cum actioneaza oamenii in fata esecului?

As vrea sa va imaginati un esec de marimea unui ocean. O situatie in care ai simtit cum cerul cade peste tine iar obrazu-ti crapa de rusine.

Din cate imi aduc aminte, prima data cand am trait un esec de o astfel de anvergura a fost prin clasa a VII-a. La ora de engleza, doamna profesoara ne-a rugat sa explicam, dupa judecata noastra, de ce femeile sunt mai curajoase in comparatie cu barbatii. Singura regula era sa nu ne legam de aspecte ce tin de functiile fiziologice (de exemplu nasterea).

Fiecare si-a spus opinia si, cand a venit randul meu, din strafundul gandirii, foarte sigura pe mine am strigat „Pentru ca femeile se epileaza„. Reactia profesoarei a fost un dezastru „Andreea, nu ma asteptam la asa ceva din partea ta!!!!” In momentul acela am simtit cum cerul cade peste mine. Obrajii rosii si nodul in gat au urmat imediat. Da…….aveam vreo 13 ani si probabil epilatul mi se parea un act de curaj :)))) Acum este tare amuzant, atunci a fost chiar trist. Va rog sa nu radeti prea tare de judecata unui copil 🙂

Asadar, cum reactionam in fata esecului?

  • unii simt ca lumea se sfarseste
  • multi rosesc, plang, sunt tristi
  • si mai multi incearca sa dea vina pe altcineva, sa paseze responsabilitatea
  • majoritatea evita contactul cu semenii imediat dupa catastrofa
  • mai sunt cativa care iau totul ca pe o mare gluma

Imaginati-va pentru 2 secunde ca sunteti in locul lui Mircea Geoana, in dimineata in care a aflat ca nu este Presedintele Romaniei. Sau, iesind din sfera discutabila a politicului autohton, Steve Jobs concediat din propria-i companie, Bonaparte invins la Waterloo sau Van Gogh nereusind sa-si vanda operele. Cu siguranta nu au fost momente prea placute din viata acestor personaje.

Cum ar trebui sa reactionam in fata unui esec?

  1. Intotdeauna cu fruntea sus, cu demnitate. Nu-ti pleca fruntea mai mult decat este cazul pentru ca esecul va lua proportii si mai mari. Oamenii, in general, simt o usoara urma de bucurie in momentul in care altora le merge prost. Nu este vorba de rautate ci de o simpla comparatie si marea revelatie ca „uite, se poate si mai rau si ma bucur ca MIE IMI E BINE”. Nu oferi ocazia nimanui sa transforme esecul tau in succesul sau.
  2. Intotdeauna cu lectia invatata. Nu poti fi demn in fata unui esec fara a-ti recunoaste greselile si, cel mai important, fara a sublinia ce trebuie evitat pe viitor. Viata ne ofera multe lectii dar le retinem cu adevarat doar pe cele cu grave consecinte. Putem citi multe carti, participa la nenumarate workshop-uri sau fel de fel de cursuri, nimic nu se compara cu o lectie simtita pe „propria piele”. Asadar, cu fiecare esec, vei deveni putin mai intelept.
  3. Niciodata transformand totul intr-o drama. Ne place tragedia si exageram intentionat. Este ca o pedeapsa pe care ne-o administram singuri. Ok, poate ai fost concediat, poate ai pierdut niste bani din cauza unei simulari gresite, poate ai uitat sa-ti suni mama de ziua ei. Sunt greseli grave dar nu le transforma in sfarsitul lumii. Incearca sa te detasezi pentru cateva clipe si foloseste-ti ratiunea. Niciodata o drama nu a nascut solutii ci dimpotriva, a agravat problema.
  4. Cu putina umilinta, cu parere de rau, cu sinceritate. Ai gresit asa ca cere-ti scuze „like you really mean it” si mergi mai departe!

Iar pentru ca orice esec este trecator, in curand voi scrie despre cum sa faci fata cu demnitate succesului 🙂

 Sursa foto: Picjumbo.com

Andreea Palici

Indragostita de marketing, pasionata de analize si de atingerea obiectivelor, cu o personalitate expansiva si o veselie molipsitoare. In timpul liber, sotie si fiica iubitoare.

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.